boraim

;

időtlen

9 800 Ft

Milyen lehetett a bor, amelyet az antik időkben ihattak? A válasz e palackban van.

Az Időtlen megszületése igazi próbatétel, szellemi játék volt 2021-ben, a fogadtatása pedig nagy lendületet adott. Hiszen ez végtelen történet, amelyet generációk tesznek időtlenné. Én évjáratról évjáratra az 580 palack Időtlennel teszem hozzá a magam tapasztalatát.

A termőhely a birtokkal együtt megörökölt nagyon öreg, sehol máshol nem látott, szórt telepítésű vegyes ültetvény. Az erdők határolta, pár száz négyzetméteres dűlőben szórt állásban, szerteszét állnak a nagyon öreg tőkék, természetesen gyalogművelésben.

Ennek termését készítettem el úgy, ahogyan pár ezer éve készülhettek a borok. A fajták pl. tökszőlő, kékszőlő, rózsaszín szlanka, olaszrizling, csomorinka, gohér, de vannak olyan fajták is, amelyek meghatározásához több év ampelográfiai kutatás lesz szükséges.

Egyszerre szüreteltem le a teljesen vegyes fajtákat, lábbal tapostam ki a szőlőt, majd fakádban áztattam és kezdtem meg az erjesztést. A must végül amfórába került, amelyben kénszalag égett (már a rómaiak is használtak ként a bor készítésénél). A bor kerámiapalackba került, hogy külsejében is megidézze az időtlenséget.

Az eredmény nem fehér, nem rozé, nem vörös. BOR. Egyszerűen nagyszerű.

Gyönyörű színű, intenzíven gyümölcsös bor, hosszú lecsengéssel.

„A színe talán a sillerhez áll a legközebb, mivel fehér és kékszőlő egyaránt van benne, az íze pedig megkapóan tiszta. Nem nagy formátumú bor, nem nehézkes, nem divatos gyümölcsbomba, de mégis benne van minden, amitől szeretünk bort inni. Egy boldog világban ez lenne a mindennapi betevő bor a mindennapi kenyér mellé.” (Borjour)

• Készült: két amforányi, 580 palack• Vegyes fajták együtt szüretelve• Évjárat: 2022• Alkohol: 13,5 %

PODCAST, VIDEO, CIKKEK az Időtlenről

 

Elfogyott

inni jó

3 900 Ft

,A név itt is családi történetet takar. Kisebbik fiam, Vencel e bort kóstolva megjegyezte, hogy jó inni, majd a nagyobbik, Vince elmerengve válaszolta “Inni jó!” Három éves fiam így ösztönösen megfogalmazta azt, amiért generációk óta dolgozunk.

Azért azt mindig el kell mondani, hogy a név ’egyszerűsége’ mögött sokkal komolyabb, összetettebb, testes bort kell várni, hiszen az Inni jó kékfrankos és a cabernet franc kishordós érlelésű házasítása, prémium bor.

  • Kékfrankos (72%) és Cabernet franc (28 %) házasítás
  • Villányi Védett Eredetű prémium bor
  • Évjárat: 2022
  • Alkohol: 13,5 %

A ’22-es bor Kékfrankos dominanciája a húsos- lédús meggyességben és az izmos, hedonista élettelteliségben érhető tetten.

Szájkitöltő, gömbölyű korty, selymes tanninok, érett gyümölcsösség, zamatos lecsengés, ami valóban itatja magát.

Borkészítés, érlelés, palackozás:

2022 forró és száraz év volt, ami húsos, lédús borokat hozott. A Kékfrankost 2022. szeptember 24-én, a Cabernet Franc szőlőt október 8-án szüreteltük kézzel a pince melletti területekről. Mindkét tételnél bogyózva, válogató asztalon válogatva, majd pár napos hideg macerációt követően indult az erjedés, majd élesztős beoltás, körfejtéssel és pár csömöszöléssel. A Kékfrankosnál 14 nap, a Franc-nál 16 nap volt a héjon tartás.

Külön- külön dolgoztam fel a tételeket, préseltem a Kossuth préssel, s az almasavbontást követően már összeállításra is került a bor. 15 hónap hordós érlelés következett 5 hl-es és 3 hl-es fahordóban. 2024 januárjában töltöttem le Prémium Diam dugóval lezárva, a palackozás is kíméletesen, szivattyúzás nélkül, 1 mikronos membránszűrővel történt, amely nem gyötri a bort.

A címkéje ismét megújult, de most már ígérem, tetszik így, többet nem fog! Muszáj volt felröptetni a madarat, nem hagyott nyugodni, hogy ül szegény a címkén, amikor a szemem a égben körözve szokta meg a pince körül. Pincekulcsot is kapott, csak vissza ne éljen veleJ!

nászút helyett

5 900 Ft

. salád örömére, a nászutunkra félretett pénzből vettem ezt a területet, “muszáj” volt, első látásra szerelem, ahol a világ számomra kitágul és épp belefér ebbe az alig két hektárba. E kicsiny birtok számunkra azóta is az együttlét, a kihívás, a boldogság újra megújuló jelképe.

Méltó utódként megérkezett a 2021-es Nászút helyett. Nagyon szép, élénk, lendületes, energikus. Komplex és tömör, de szinte légies, felemelő.
Tavasznyitányhoz tökéletes!

Az intenzív illat után az érett, húsos gyümölcsök (fekete bogyósok, meggy) élettel teli savakkal gurulnak a kortyba, a hordófűszerek (vanília, fahéj, kakaó) édes érzete pedig az érett, szinte bársonyos tanninokkal nyúlik hosszan a lecsengésbe.
Összesimult harmónia, kitűnő stílus- és arányérzék, amit emberben jellemnek hívnánk.

Nem lehengerel, hanem felemel.
Hagyjuk kinyílni, kóstoljuk nagy pohárból, legyen a boré a pillanat.

• Villányi Franc
• Villányi Védett Eredetű prémium bor
• Évjárat: 2021
• Alkohol: 13,5 %

 

2021. szeptember  24-én szüreteltük kézzel. Bogyózva, válogató asztalon válogatva, majd pár napos hideg macerációt követően indult az erjedés, élesztős beoltás, körfejtés és kis csömöszölés, 19 nap héjon tartással. A Zsurki Sanyi barátomtól kapott régi – időtlen – Kossuth préssel préselve, ahol a prés frakció nem került be a színborba, a Nászút így csak a színbort tartalmazza.

Tartályos almasavbontást követően hordóban érleltem 19 hónapig, magyar és francia; új és pár éves hordókban. 2023. decemberében töltöttem, kíméletesen, szivattyúzás nélkül palackozva, 1 mikronos membránszűrővel, prémium Diam dugóval.

Ég és föld között

9 900 Ft

 

A darázsölyv a magasban szárnyal, de a földből táplálkozik. Magasra törve köröz az égen, de újra és újra vissza kell térnie, hogy a földből kaparja ki a betevő falatot. Azóta is ez a szimbolika vésődött belém: Végtelen körforgás ég és föld között. Mint a bortermelő, aki a földből él, a földdel dolgozik, s a szőlőből bort készít, ami megemeli a lelkünket, szellemünket.

Az Ég és föld között szimbolika nem csak a birtok filozófiája, hanem egy régóta elképzelt bor elnevezése is, ami végül egy 2019-es szuper prémium Villányi Franc-ként született meg.
Ritka, hogy a név már a megszületés előtt megvan, már kezdetektől a kartonra is felkerült.

10 éve erre a borra készültem. A legjobb évjárat legszebb hordós tételei. A földi munka gyümölcse, ami az égbe emel.

Lehetetlen a tökéletest elérni, de most végre a név mögé, a palackba került az a bor, ami legmagasabbra, az égig igyekszik nyújtózni, s visszaadni azt a „maximumot”, ami a természet körforgásában eddig szembenézett velem.

•  Villányi Franc
•  Villányi Védett Eredetű Super Prémium bor
•  Évjárat: 2019
•  Alkohol: 14,5 %

A pohárban:

Illatában a sötét gyümölcsök érettsége mellett a josta, áfonya, aszalt vörösáfonya, aszalt meggy jóleső fanyarsága adja az optimista felütést, majd jönnek a „kötelező” hordó-fűszerek: kakaó, kávé, csipetnyi szecsuáni borssal, szerecsendióval. Élettel teli savak tartják hosszan az édes, hűsítően ánizsos, hosszú lecsengést.
Harmonikus szerkezet, szép arányok, kerek egész történet. Hagyjuk kinyílni, a nüanszokat szép arányérzékkel, fokozatosan nyitja meg előttünk.
Sokrétű, komoly bor, de a kortytól a lecsengésig lendületes, élénk tekintetű, figyelmével tartja a teret. Merengő, meditatív borozós atmoszférát teremt, társaságban pedig egy jó marhasteakkel érdemes ismerkedni vele.
Igazi, mély egyéniség, lehet, hogy mindenkinek picit mást tár fel magából.

Borkészítés, érlelés:

A szőlőterület legkisebb fürtű, termésmennyiségű, legkitettebb részeiről válogattam a termést. A sorok felső harmadát önállóan, külön szedve és erjesztve készült.
2019. szeptember 26-án szüreteltük kézzel. Bogyózva, válogató asztalon válogatva, zúzás nélkül egész bogyósan került kádakba, majd pár napos hideg macerációt követően indult az erjedés. Az erjedés közepe felé kapott egy biztonsági élesztős beoltást, csömöszölés mellett 20 nap héjon tartással.
Tartályos almasavbontást követően hordóban érleltem 19 hónapig, magyar és francia, új és 1 éves hordókban.
2023 januárjában töltöttem le, derítés nélkül, kíméletesen, szivattyúzás nélkül palackoztam 1 mikronos membránszűréssel, s prémium Diam dugóval zártam.
A pince adottságait felhasználva teljesen szivattyú használata nélkül készült a feldolgozástól a palackozásig.

 

kapcsolat

Örömmel veszem megkeresését

a +36 30 219 0291 számon, vagy a birtok@ipacsszabo.hu-n
Igyekszem mihamarabb válaszolni. Köszönöm!

Kövessen a Facebookon!