boraim

;

Kapni, adni, ünnepelni, INNI JÓ

Adventi csomag + AJÁNDÉK!

Adventi webshop vásárlásodhoz Inni jó 2021-et kapsz ajándékba!

Hogyan működik?
Válogass kedvenceid közül az IPACS Szabó Birtok webshopban és amikor már összeállt az 5 palack borból álló kosarad (vegyesen is választhatsz), a hatodikat, az Inni jó 2021 egy palackját ajándékként kapod!

Fontos információk:

  • Az akció 2023 december 31-ig érvényes.

  • A kosárban lévő minimum 5 bort tetszőlegesen válogathatod össze.

  • Az ajándék Inni jó 2021 palackot automatikusan hozzáadjuk a kosaradhoz.

Köszönöm, hogy boraimat választod az ünnepi időszakban is!

időtlen

9 800 Ft

Milyen lehetett a bor, amelyet az antik időkben ihattak? A válasz e palackban van.

Az Időtlen megszületése igazi próbatétel, szellemi játék volt 2021-ben, a fogadtatása pedig nagy lendületet adott. Hiszen ez végtelen történet, amelyet generációk tesznek időtlenné. Én évjáratról évjáratra az 580 palack Időtlennel teszem hozzá a magam tapasztalatát.

A termőhely a birtokkal együtt megörökölt nagyon öreg, sehol máshol nem látott, szórt telepítésű vegyes ültetvény. Az erdők határolta, pár száz négyzetméteres dűlőben szórt állásban, szerteszét állnak a nagyon öreg tőkék, természetesen gyalogművelésben.

Ennek termését készítettem el úgy, ahogyan pár ezer éve készülhettek a borok. A fajták pl. tökszőlő, kékszőlő, rózsaszín szlanka, olaszrizling, csomorinka, gohér, de vannak olyan fajták is, amelyek meghatározásához több év ampelográfiai kutatás lesz szükséges.

Egyszerre szüreteltem le a teljesen vegyes fajtákat, lábbal tapostam ki a szőlőt, majd fakádban áztattam és kezdtem meg az erjesztést. A must végül amfórába került, amelyben kénszalag égett (már a rómaiak is használtak ként a bor készítésénél). A bor kerámiapalackba került, hogy külsejében is megidézze az időtlenséget.

Az eredmény nem fehér, nem rozé, nem vörös. BOR. Egyszerűen nagyszerű.

Gyönyörű színű, intenzíven gyümölcsös bor, hosszú lecsengéssel.

„A színe talán a sillerhez áll a legközebb, mivel fehér és kékszőlő egyaránt van benne, az íze pedig megkapóan tiszta. Nem nagy formátumú bor, nem nehézkes, nem divatos gyümölcsbomba, de mégis benne van minden, amitől szeretünk bort inni. Egy boldog világban ez lenne a mindennapi betevő bor a mindennapi kenyér mellé.” (Borjour)

• Készült: két amforányi, 580 palack
• Vegyes fajták együtt szüretelve
• Évjárat: 2022
• Alkohol: 13,5 %

inni jó

3 400 Ft

Akik ismerik e boromat, tudják, hogy nevének ’egyszerűsége’ (a beltartalommal ellentétben) egy filozófiát, családi történetet takar. Kisebbik fiam, Vencel e bort kóstolva megjegyezte, hogy jó inni, majd a nagyobbik Vince elmerengve válaszolta “Inni jó! Három éves fiam így ösztönösen megfogalmazta azt, amiért generációk óta dolgozunk. 

A cabernet franc és kékfrankos kishordós érlelésű házasításától a névnél komolyabb kortyot, összetett, tartalmas vörösbort várjunk, miközben zamatossága és érett gyümölcsössége valóban itatja magát. Pont ezért veszélyes!

• Kékfrankos (62%) és Cabernet franc (38%) házasítás
• Villányi Védett Eredetű prémium bor
• Évjárat: 2021
• Alkohol: 13,5 %

Borkészítés, érlelés:

A Kékfrankost 2021. szeptember 25-én, a Cabernet Franc szőlőt október 2-án szüreteltük kézzel a pince melletti területekről. Mindkét tételnél bogyózva, válogató asztalon válogatva, majd pár napos hideg macerációt követően indult az erjedés, majd élesztős beoltás, körfejtéssel és pár csömöszöléssel. A Kékfrankosnál 15 nap, a Franc-nál 19 nap volt a héjon tartás.

Külön- külön dolgoztam fel a tételeket, préseltem a Kossuth préssel, s az almasavbontást követően már összeállításra is került a bor. 14 hónap hordós érlelés következett 5 hl-es fahordóban. 2023 februárjában töltöttem le, a palackozás is kíméletesen, szivattyúzás nélkül.

nászút helyett

5 400 Ft

A család örömére, a nászutunkra félretett pénzből vettem ezt a területet, “muszáj” volt, első látásra szerelem, ahol a világ számomra kitágul és épp belefér ebbe az alig két hektárba. E kicsiny birtok számunkra azóta is az együttlét, a kihívás, a boldogság újra megújuló jelképe.

Egyértelmű, hogy a Franc Villányban megtalálta az otthonát, s a borvidék jövőjének a kulcsa. A TOP 12 Villányban fogalom, a Franc-ok „origóját és csúcsát” jelenti, a villányi borászok és szakértők közösen – és , természetesen vakon – választanak minden évben TOP12-Franc-t, hogy az elkövetkező évben képviseljék a borvidék prémium márkáját, a Villányi Franc-t. A Nászút helyett 2020 boromat a 12 legjobb Franc közé választották!

Sokrétű bor tömör gyümölcsösséggel és finom hordófűszerekkel, kicsit „délibb”, puhább, melegebb, „édesebb”, mint a 19-es.
Az intenzív illat után az érett, húsos gyümölcsök (fekete bogyósok, meggy) élettel teli savakkal gurulnak a kortyba, a hordófűszerek (kapucsínó, grillázs) édes érzete pedig az érett, szinte bársonyos tanninokkal nyúlik hosszan a lecsengésbe.
Összesimult harmónia, kitűnő stílus- és arányérzék, amit emberben jellemnek hívnánk.

Nem lehengerel, hanem felemel.
Hagyjuk kinyílni, kóstoljuk nagy pohárból, legyen a boré a pillanat.

• Villányi Franc
• Villányi Védett Eredetű prémium bor
• Évjárat: 2020
• Alkohol: 14 %

Borkészítés, érlelés:

2020. szeptember 29-én szüreteltük kézzel. Bogyózva, válogató asztalon válogatva, majd pár napos hideg macerációt követően indult az erjedés, élesztős beoltás, körfejtés és pár csömöszölés, 17 nap héjon tartás.

A Zsurki Sanyi barátomtól kapott régi – időtlen – Kossuth préssel préselve, ahol a prés frakció nem került be a színborba, a Nászút így csak a színbort tartalmazza.

Tartályos almasavbontást követően hordóban érleltem 17 hónapig, magyar és francia; új és pár éves hordókban. 2023 januárjában töltöttem, kíméletesen, szivattyúzás nélkül palackozva, 1 mikronos membránszűrővel, prémium Diam dugóval.új kapszulával és kicsit megújult címkével kerül az Ön asztalára.

Ég és föld között

9 900 Ft

 

A darázsölyv a magasban szárnyal, de a földből táplálkozik. Magasra törve köröz az égen, de újra és újra vissza kell térnie, hogy a földből kaparja ki a betevő falatot. Azóta is ez a szimbolika vésődött belém: Végtelen körforgás ég és föld között. Mint a bortermelő, aki a földből él, a földdel dolgozik, s a szőlőből bort készít, ami megemeli a lelkünket, szellemünket.

Az Ég és föld között szimbolika nem csak a birtok filozófiája, hanem egy régóta elképzelt bor elnevezése is, ami végül egy 2019-es szuper prémium Villányi Franc-ként született meg.
Ritka, hogy a név már a megszületés előtt megvan, már kezdetektől a kartonra is felkerült.

10 éve erre a borra készültem. A legjobb évjárat legszebb hordós tételei. A földi munka gyümölcse, ami az égbe emel.

Lehetetlen a tökéletest elérni, de most végre a név mögé, a palackba került az a bor, ami legmagasabbra, az égig igyekszik nyújtózni, s visszaadni azt a „maximumot”, ami a természet körforgásában eddig szembenézett velem.

•  Villányi Franc
•  Villányi Védett Eredetű Super Prémium bor
•  Évjárat: 2019
•  Alkohol: 14,5 %

A pohárban:

Illatában a sötét gyümölcsök érettsége mellett a josta, áfonya, aszalt vörösáfonya, aszalt meggy jóleső fanyarsága adja az optimista felütést, majd jönnek a „kötelező” hordó-fűszerek: kakaó, kávé, csipetnyi szecsuáni borssal, szerecsendióval. Élettel teli savak tartják hosszan az édes, hűsítően ánizsos, hosszú lecsengést.
Harmonikus szerkezet, szép arányok, kerek egész történet. Hagyjuk kinyílni, a nüanszokat szép arányérzékkel, fokozatosan nyitja meg előttünk.
Sokrétű, komoly bor, de a kortytól a lecsengésig lendületes, élénk tekintetű, figyelmével tartja a teret. Merengő, meditatív borozós atmoszférát teremt, társaságban pedig egy jó marhasteakkel érdemes ismerkedni vele.
Igazi, mély egyéniség, lehet, hogy mindenkinek picit mást tár fel magából.

Borkészítés, érlelés:

A szőlőterület legkisebb fürtű, termésmennyiségű, legkitettebb részeiről válogattam a termést. A sorok felső harmadát önállóan, külön szedve és erjesztve készült.
2019. szeptember 26-án szüreteltük kézzel. Bogyózva, válogató asztalon válogatva, zúzás nélkül egész bogyósan került kádakba, majd pár napos hideg macerációt követően indult az erjedés. Az erjedés közepe felé kapott egy biztonsági élesztős beoltást, csömöszölés mellett 20 nap héjon tartással.
Tartályos almasavbontást követően hordóban érleltem 19 hónapig, magyar és francia, új és 1 éves hordókban.
2023 januárjában töltöttem le, derítés nélkül, kíméletesen, szivattyúzás nélkül palackoztam 1 mikronos membránszűréssel, s prémium Diam dugóval zártam.
A pince adottságait felhasználva teljesen szivattyú használata nélkül készült a feldolgozástól a palackozásig.

 

kapcsolat

Örömmel veszem megkeresését

a +36 30 219 0291 számon, vagy a birtok@ipacsszabo.hu-n
Igyekszem mihamarabb válaszolni. Köszönöm!

Kövessen a Facebookon!