Ha egy felütéssel kell összegezni a borkínálatot, akkor az a Franc!
A Villányi borvidék adottságai és a Cabernet Franc igényei nagyszerűen találkoztak, önálló karaktert alkotva. A Villányi Franc mára fogalom. Örülök, hogy egy szakmai közösség tagjaként ilyen tiszta képet találtunk és dolgozhatok a lehetőségein.
Mi sem bizonyítja jobban a fajtába vetett bizalmam, hogy már jóval előbb, mint a közös borvidéki márka megszületése, 2009-ben a birtokom teljes területére csak Cabernet Franc szőlőt telepítettem, s azóta is a Franc különböző arcait keresem.
🍷 Pincém fehérbora visszatért, ami természetesen Fehér Franc. Ebben a borban a cabernet franc belső lényegét kerestem a felszín alatt.
🍷 Franc alapú házasítás az Inni jó,amely mögött nem alkoholista kampány, hanem családi történetet rejlik. De tény, hogy e bor hedonista élettel teliség, amely valóban itatja magát.
🍷 A prémium Villányi Franc, a Nászút helyett a család “örömére”, a nászutunkra félretett pénzből vett szőlőterületre utal. Összesimult harmónia, tömör gyümölcsösség.
🍷 És a super prémium Villányi Franc, az Ég és Föld között, ami csak a legjobb évjáratokban készül, ami legmagasabbra, az égig igyekszik nyújtózni, s visszaadni azt a „maximumot”, ami a természet körforgásában szembenézett velem.
🏺 * Na jó, egy kakukktojás van, ami az Időtlen! De ez már a különlegességek kategória, ahová, a borsor meghosszabbításaként most még egy újdonság debütált.👇
🍷 ISTENADTA, és magam is igyekeztem
Bővült az Ipacs Szabó borok kínálata: a Cabernet Franc egy új megfogalmazásban, a lehető legtermészetesebb módon. A natúr bor mindig is foglalkoztatott, s főleg az, hogyan lehet jó kénmentes bort készíteni. Már a pince elkészültekor nekivágtam, de ehhez is kellett sok- sok év tapasztalata.
A borkészítésben itt is egy másfajta, belső figyelmet követtem, nem iskolát. Alkalmazom a bioművelés, vagy a biodinamikus termesztés elmeit is, a lényeg, hogy a szőlő azt kapja, ami jó neki. Ha certifikálnám, mondhatnám, ez egy natúr bor, ami a legtermészetesebb egységből született szőlő és ember között.
E borban a Cabernet Franc lehető legtermészetesebb arca néz vissza ránk.
ISTENADTA, mert az ő bőkezűségéből kaptuk a bort. Ebből lesz számunkra a lélek itala.
… ÉS MAGAM IS IGYEKEZTEM, mert a bor a szőlőtő termése és az emberi munka gyümölcse.