Ennél jobb magyar vörösbort 3000 forint alatt nemigen ihatunk

;

SZERZŐ: KLING JÓZSEF

2020/04/28

Kell ahhoz bátorság, hogy a saját borunknak ezt a nevet adjuk: INNI JÓ.

Mert mi van, ha mégsem.

De az elmúlt évjáratokat kóstolgatva csak megerősíteni tudom, Ipacs Szabó István másfél hektáros siklósi pincészetének alapbora, a cabernet franc-ból és kékfrankosból szűrt küvé nagyon is rászolgált a nevére.

Veszélyesen jó inni. Nehéz ugyanis megállni két-három pohár után. Olyan kedves, puha, zamatos, behízelgő, testes, miközben tanninjai szinte észrevétlenek, savai barátságosan dorombolnak.

Gyümölcsössége illatban és ízben is egy idő után átúszik intenzív fűszerességbe. Ne kérdezzék, pontosan mik ezek. Öreg vagyok már ahhoz, hogy szétszálazzak ilyen bonyolult struktúrákat. Maradjunk annyiban, hogy az egész cucc balzsamos, meleg, elképesztően tiszta aromák, ízek arányosan építkező, artisztikusan strukturált elegye.

Ilyen komplex, szofisztikált illattal ritkán találkozom 3000 forint alatti magyar vörösborokban.

A frissen préselt piros gyümölcsök (áfonya, meggy, ribizli, cseresznye) és az érettség (időből, hordóból gyúrt aromák) pipec egyensúlya. Ízben négyzetre emelődik, és már másra sem tudok gondolni, mint arra, hogy gyorsan rendelek megint a borkereskedéstől, és betárazok belőle néhány palackkal.

Mindez a Tenkes-hegy Siklós-Máriagyüd felöli oldaláról, a Kövesföld-dűlőből.

Nászút 2020 a Top 12 Villányi Franc- válogatottban!

A Villányi borvidék összefogásának jeleként 2015-ben megszületett az első Franc & Franc nemzetközi konferencia és kóstolónap. 2023 novemberének utolsó hétvégéjén  nyolcadik alkalommal került sor a kétnapos rendezvényre, a Franc & Franc nemzetközi konferencia...

Millásreggeli rádióinterjú, Borravaló podcast

Kántor Endrével mindig jó beszélgetni! Millásreggeli rádióinterjú → Borravaló - gasztrokultúra podcast köszönjük! - Ipacs Szabó Istvánt sokan a Vylyan birtok főborászaként ismerhették meg, ahol több mint 20 évig dolgozott és alkotott. Egy pár éve sokkal kisebb...

Debütálás a csillagok között * Ég és Föld között

Az Ég és föld között szimbolika nem csak a birtok filozófiája, hanem egy régóta elképzelt bor elnevezése is, ami végül egy 2019-es szuper prémium Villányi Franc-ként született meg. 10 éve erre a borra készültem. A legjobb évjárat legszebb hordós tételei. A földi munka...

kapcsolat

Örömmel veszem megkeresését

a +36 30 219 0291 számon, vagy a birtok@ipacsszabo.hu-n
Igyekszem mihamarabb válaszolni. Köszönöm!

Kövessen a Facebookon!