Ennél jobb magyar vörösbort 3000 forint alatt nemigen ihatunk

;

SZERZŐ: KLING JÓZSEF

2020/04/28

Kell ahhoz bátorság, hogy a saját borunknak ezt a nevet adjuk: INNI JÓ.

Mert mi van, ha mégsem.

De az elmúlt évjáratokat kóstolgatva csak megerősíteni tudom, Ipacs Szabó István másfél hektáros siklósi pincészetének alapbora, a cabernet franc-ból és kékfrankosból szűrt küvé nagyon is rászolgált a nevére.

Veszélyesen jó inni. Nehéz ugyanis megállni két-három pohár után. Olyan kedves, puha, zamatos, behízelgő, testes, miközben tanninjai szinte észrevétlenek, savai barátságosan dorombolnak.

Gyümölcsössége illatban és ízben is egy idő után átúszik intenzív fűszerességbe. Ne kérdezzék, pontosan mik ezek. Öreg vagyok már ahhoz, hogy szétszálazzak ilyen bonyolult struktúrákat. Maradjunk annyiban, hogy az egész cucc balzsamos, meleg, elképesztően tiszta aromák, ízek arányosan építkező, artisztikusan strukturált elegye.

Ilyen komplex, szofisztikált illattal ritkán találkozom 3000 forint alatti magyar vörösborokban.

A frissen préselt piros gyümölcsök (áfonya, meggy, ribizli, cseresznye) és az érettség (időből, hordóból gyúrt aromák) pipec egyensúlya. Ízben négyzetre emelődik, és már másra sem tudok gondolni, mint arra, hogy gyorsan rendelek megint a borkereskedéstől, és betárazok belőle néhány palackkal.

Mindez a Tenkes-hegy Siklós-Máriagyüd felöli oldaláról, a Kövesföld-dűlőből.

2024-ben is a Borászok Borásza TOP 5-ben

A Borkonferencia-n ünnepélyes keretek között kihirdették a Borászok Borásza idei jelöltjeinek, azaz a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát. Ezzel vette kezdetét vette a Borászok Borásza 2024 kétkörös voksolási folyamata, amelynek eredményeként idén is...

25 év Villány, 50 év Élet *P O D C A S T*

 Ipacs Szabó István 50. életévét ünnepli 2024-ben, háta mögött 25 villányi szüret tapasztalatával. Tevékenyen részt vesz a Villányi borvidék életében a Tenkes Hegyközség elnökeként, és a Villányi Franc bizottság tagjaként is. Szőlész borászként nem kis idő a 25...

Nászút 2020 a Top 12 Villányi Franc- válogatottban!

A Villányi borvidék összefogásának jeleként 2015-ben megszületett az első Franc & Franc nemzetközi konferencia és kóstolónap. 2023 novemberének utolsó hétvégéjén  nyolcadik alkalommal került sor a kétnapos rendezvényre, a Franc & Franc nemzetközi konferencia...

kapcsolat

Örömmel veszem megkeresését, igyekszem mihamarabb válaszolni.

Szívesen látom az érdeklődőket minden szombaton 14.30 órakor.
Előzetes bejelentkezés a +36 30 219 0291 számon, vagy a birtok@ipacsszabo.hu-n.
Köszönöm!

Kövessen a Facebookon!