IDŐTLEN időutazás

;

Palackba zárt történelem az Ipacs Szabó Birtokon

2024. június 15-én újra bortörténelmet írtunk, az IDŐTLEN harmadik évjárata debütált a pince mellett, kiengedtük a szellemet a palackból az öreg ültetvényen, utaztunk az ókorba Gábor Olivér régész előadásával, s a tartalmas, újdonságokkal, „trailerekkel” tarkított borsort Lokodi chef’s products Lokodi Ákos kreatív séf, s az Orma Gerilla Pékség Időtlen kenyere kísérte, jó volt újra kóstolni!
Ipacs Szabó Birtok, Máriagyűd. Veletek jó! Inni jó😉!
Fotóalbum: Kiss Marianna Fotográfia

Nem mindennapi jelenség a pincében, hogy valódi muzeális műtárgyat is láthatott testközelből a nagyérdemű! Köszönjük, Gábor Olivér, Janus Pannonius Múzeum!

 

2005 nyarán Szajkon egy Kr.e 5. századból való kora vaskori település szemetesgödreit ástam. Akkor már viszonylag tapasztalt régész voltam, mégsem láttam meg rögtön a gödrökből előkerült fekete kerámiadarabokban a csodát. Pedig bennük volt. A restaurátorok által később összerakott kerámiaedényekről kiderült, hogy egy borosedény készletet alkottak. A Kr.e. 5. században az ókori Athén éppen virágkorát élte, és a bor istenének, Dionüszosznak az ünnepein minden felhasznált edénytípusoknak megvolt a maga rituális szerepe. A bort nagy kratér edényekben tartották, oinochoe kancsókban szolgálták fel, és kis oinochoe poharakból itták meg. Bár a Kárpát-medence kívül esett a civilizált klasszikus görög világon, a borivás kifinomult hagyománya mégis is eljutott az itt élő barbár népekhez, így a 2500 éves szajki oinochoe edények lettek a borkultúra megjelenésének legkorábbi bizonyítékai Magyarországon. Máriagyűd pedig csak 23 km távolságra van Szajktól.
Gábor Olivér

  • A borról:

Engem örök szakmai kíváncsiság hajt, s régóta foglalkoztat a bor történelme, s a legizgalmasabb kérdés, hogy milyen lehetett A BOR, amelyet elődeink több ezer évvel ezelőtt ihattak? Az én válaszom: az IDŐTLEN. Az Időtlen megszületése igazi próbatétel, szellemi játék, az első két évjárat a fogadtatása pedig nagy lendületet adott a folytatáshoz.

Birtokomon vendéglátás, illetve rendszeres kóstoló nincs, ám ilyenkor annál nagyobb örömmel várom az érdeklődőket e kalandos, boros programra.

Az az istenadta Franc!

A Villányi borvidék adottságai és a Cabernet Franc igényei nagyszerűen találkoztak, önálló karaktert alkotva. A Villányi Franc mára fogalom. Mi sem bizonyítja jobban a fajtába vetett bizalmam, hogy már 2009-ben a birtokom teljes területére csak Cabernet Franc szőlőt...

Pincém fehérbora visszatért

Pincém fehérbora visszatért, fogadjátok szeretettel, iszonyatosan behűtve! Talán nem újdonság, hogy szeretek kísérletezni, s mélyen hiszek a (Villányi) Francban, így született meg a Fehér Franc! Mert fehérbor nélkül nem lehet élni, vörösbor nélkül nem érdemes.🙂 Ebben...

2024-ben is a Borászok Borásza TOP 5-ben

A Borkonferencia-n ünnepélyes keretek között kihirdették a Borászok Borásza idei jelöltjeinek, azaz a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát. Ezzel vette kezdetét vette a Borászok Borásza 2024 kétkörös voksolási folyamata, amelynek eredményeként idén is...

kapcsolat

Örömmel veszem megkeresését, igyekszem mihamarabb válaszolni.

Szívesen látom az érdeklődőket minden szombaton 14.30 órakor.
Előzetes bejelentkezés a +36 30 219 0291 számon, vagy a birtok@ipacsszabo.hu-n.
Köszönöm!

Kövessen a Facebookon!