IDŐTLEN időutazás

;

Palackba zárt történelem az Ipacs Szabó Birtokon

2024. június 15-én újra bortörténelmet írtunk, az IDŐTLEN harmadik évjárata debütált a pince mellett, kiengedtük a szellemet a palackból az öreg ültetvényen, utaztunk az ókorba Gábor Olivér régész előadásával, s a tartalmas, újdonságokkal, „trailerekkel” tarkított borsort Lokodi chef’s products Lokodi Ákos kreatív séf, s az Orma Gerilla Pékség Időtlen kenyere kísérte, jó volt újra kóstolni!
Ipacs Szabó Birtok, Máriagyűd. Veletek jó! Inni jó😉!
Fotóalbum: Kiss Marianna Fotográfia

Nem mindennapi jelenség a pincében, hogy valódi muzeális műtárgyat is láthatott testközelből a nagyérdemű! Köszönjük, Gábor Olivér, Janus Pannonius Múzeum!

 

2005 nyarán Szajkon egy Kr.e 5. századból való kora vaskori település szemetesgödreit ástam. Akkor már viszonylag tapasztalt régész voltam, mégsem láttam meg rögtön a gödrökből előkerült fekete kerámiadarabokban a csodát. Pedig bennük volt. A restaurátorok által később összerakott kerámiaedényekről kiderült, hogy egy borosedény készletet alkottak. A Kr.e. 5. században az ókori Athén éppen virágkorát élte, és a bor istenének, Dionüszosznak az ünnepein minden felhasznált edénytípusoknak megvolt a maga rituális szerepe. A bort nagy kratér edényekben tartották, oinochoe kancsókban szolgálták fel, és kis oinochoe poharakból itták meg. Bár a Kárpát-medence kívül esett a civilizált klasszikus görög világon, a borivás kifinomult hagyománya mégis is eljutott az itt élő barbár népekhez, így a 2500 éves szajki oinochoe edények lettek a borkultúra megjelenésének legkorábbi bizonyítékai Magyarországon. Máriagyűd pedig csak 23 km távolságra van Szajktól.
Gábor Olivér

  • A borról:

Engem örök szakmai kíváncsiság hajt, s régóta foglalkoztat a bor történelme, s a legizgalmasabb kérdés, hogy milyen lehetett A BOR, amelyet elődeink több ezer évvel ezelőtt ihattak? Az én válaszom: az IDŐTLEN. Az Időtlen megszületése igazi próbatétel, szellemi játék, az első két évjárat a fogadtatása pedig nagy lendületet adott a folytatáshoz.

Birtokomon vendéglátás, illetve rendszeres kóstoló nincs, ám ilyenkor annál nagyobb örömmel várom az érdeklődőket e kalandos, boros programra.

A FRANC arcai 

Ha egy felütéssel kell összegezni a borkínálatot, akkor az a Franc! A Villányi borvidék adottságai és a Cabernet Franc igényei nagyszerűen találkoztak, önálló karaktert alkotva. A Villányi Franc mára fogalom. Örülök, hogy egy szakmai közösség tagjaként ilyen tiszta...

2024-es visszatekintés 

Idén lettem félszáz éves.. Innen picit máshogy tekintek a saját és a birtok életére is. Mintha egy hegyre mászva feljutnék az előttem álló legmagasabb csúcsra, ahova felérve látszik, hogy mennyi magaslat van még előttem. Aki ismer, olyannak ismer, aki tudja, honnan...

kapcsolat

Örömmel veszem megkeresését, igyekszem mihamarabb válaszolni.

Szívesen látom az érdeklődőket minden szombaton 14.30 órakor.
Előzetes bejelentkezés a +36 30 219 0291 számon, vagy a birtok@ipacsszabo.hu-n.
Köszönöm!

Kövessen a Facebookon!