IDŐTLEN időutazás

;

Palackba zárt történelem az Ipacs Szabó Birtokon

2024. június 15-én újra bortörténelmet írtunk, az IDŐTLEN harmadik évjárata debütált a pince mellett, kiengedtük a szellemet a palackból az öreg ültetvényen, utaztunk az ókorba Gábor Olivér régész előadásával, s a tartalmas, újdonságokkal, „trailerekkel” tarkított borsort Lokodi chef’s products Lokodi Ákos kreatív séf, s az Orma Gerilla Pékség Időtlen kenyere kísérte, jó volt újra kóstolni!
Ipacs Szabó Birtok, Máriagyűd. Veletek jó! Inni jó😉!
Fotóalbum: Kiss Marianna Fotográfia

Nem mindennapi jelenség a pincében, hogy valódi muzeális műtárgyat is láthatott testközelből a nagyérdemű! Köszönjük, Gábor Olivér, Janus Pannonius Múzeum!

 

2005 nyarán Szajkon egy Kr.e 5. századból való kora vaskori település szemetesgödreit ástam. Akkor már viszonylag tapasztalt régész voltam, mégsem láttam meg rögtön a gödrökből előkerült fekete kerámiadarabokban a csodát. Pedig bennük volt. A restaurátorok által később összerakott kerámiaedényekről kiderült, hogy egy borosedény készletet alkottak. A Kr.e. 5. században az ókori Athén éppen virágkorát élte, és a bor istenének, Dionüszosznak az ünnepein minden felhasznált edénytípusoknak megvolt a maga rituális szerepe. A bort nagy kratér edényekben tartották, oinochoe kancsókban szolgálták fel, és kis oinochoe poharakból itták meg. Bár a Kárpát-medence kívül esett a civilizált klasszikus görög világon, a borivás kifinomult hagyománya mégis is eljutott az itt élő barbár népekhez, így a 2500 éves szajki oinochoe edények lettek a borkultúra megjelenésének legkorábbi bizonyítékai Magyarországon. Máriagyűd pedig csak 23 km távolságra van Szajktól.
Gábor Olivér

  • A borról:

Engem örök szakmai kíváncsiság hajt, s régóta foglalkoztat a bor történelme, s a legizgalmasabb kérdés, hogy milyen lehetett A BOR, amelyet elődeink több ezer évvel ezelőtt ihattak? Az én válaszom: az IDŐTLEN. Az Időtlen megszületése igazi próbatétel, szellemi játék, az első két évjárat a fogadtatása pedig nagy lendületet adott a folytatáshoz.

Birtokomon vendéglátás, illetve rendszeres kóstoló nincs, ám ilyenkor annál nagyobb örömmel várom az érdeklődőket e kalandos, boros programra.

Ég és Föld között – Pécs szívében

Május 15-én borbemutató, kicsit másként. Az Eleven vinotéka & bárban a házigazda Wéber Tamás, és beszélgetőpartnerem, Ungár Tamás mindketten ezer éves szakmai-baráti kapcsolatok, így nem tamáskodom, hogy ebből steril hangulat nem lesz. Inkább tele történettel! A...

Az Ég és Föld között új évjárata köszönti a tavaszt

A természet körforgásában a legszebb időszak következik, megtelik élettel minden. Az Ég és föld között super prémium Villányi Franc-om új, 2022-es évjárata is megérkezett! Az év elején megjelent a 2022 es Villányi Franc – a Nászút helyett; és az Inni jó is ráfordult a...

A Borászok Borásza TOP5-ben

Idén is bekerültem a Top 5-be, a legjobb öt borász közé! Mindig nagy megtiszteltetésnek élem meg. Annyira, hogy jövőre is jó lenne itt lenni az ötös fogatban, úgyhogy… hajrá többiek !!!!!!!!! :)) Balassa István Gál Tibor Maurer Oszkár Szászi Endre Ipacs Szabó István A...

kapcsolat

Örömmel veszem megkeresését, igyekszem mihamarabb válaszolni.

Szívesen látom az érdeklődőket minden szombaton 14.30 órakor.
Előzetes bejelentkezés a +36 30 219 0291 számon, vagy a birtok@ipacsszabo.hu-n.
Köszönöm!

Kövessen a Facebookon!