25 év Villány, 50 év Élet *P O D C A S T*

;

Ipacs Szabó István 50. életévét ünnepli 2024-ben, háta mögött 25 villányi szüret tapasztalatával. Tevékenyen részt vesz a Villányi borvidék életében a Tenkes Hegyközség elnökeként, és a Villányi Franc bizottság tagjaként is.
Szőlész borászként nem kis idő a 25 villányi szüret, ebből 22 a Vylyan Pincészet főborászaként, valamint több, mint 10 a saját birtokán (Ipacs Szabó Birtok), ahol egyre inkább érzi, hogy egy húron pendül a szőlőtőkékkel, a villányi franc mélységei után kutat és örök kísérletező kedvvel borászkodik Ég és Föld között.

A kettős jubileum okán a borászt Ercsey Dániel borszakíró faggatta, és ki is húzott belőle sok sztorit, 25 év Villányi szüret és kerek 50 év személyes történetei között kalandozva.

Ez a beszélgetés nem amolyan tipikus jubileumi számvetés. Nem is szokványos boros-szakmázás. Fókusza az, ami az évek, számok, tapasztalatok, történetek mögött mindig ugyanaz, mégis örökké változó: AZ EMBER.

Kis ízelítő a témákból:

– borász pályafutása előtt kipróbálta magát az élet egészen más területén is, például műtősfiú s volt, de lehetett volna ugró világbajnok is:)

– Mi rejlik a Nászút helyett bor elnevezése mögött: hogyan vigasztalható – vigasztalható-e egy ifjú feleség a nászút elmaradásáért?

– mi köze az aranymetszésnek az Ég és Föld között ‘márkanévhez (ami inkább életérzés)

– mi az a fekete madár a címkéken és miért számít ritkaságnak?

– mennyit változott Villány 25 év alatt?

– gyengébb idegzetűeknek…: mikor kel egy borász?

– mi az a gyógybor, amely még a megvalósulás útján tart, s amelynek Ipacs Szabó István az ötletgazdája?

– a világot járva és sok lehetőséggel, miért ragadt mégis itt Villányban?

– a Villányi összetartásról és a dicséretes sváb mentalitásról

– miért hisz a siklósi termőterületekben? – mi az a ’Villányi Vadnyugat’?

– és kik azok, akiket a legendás szőlész- borász generációként emlegetnek?

 

Egy életbe mennyi minden belefér, de e beszélgetésbe mennyi minden nem…, így lehet, hogy lesz még folytatás! Ha tetszett a beszélgetés, iratkozz fel az Ipacs Szabó Birtok You Tube csatornára!

IDŐTLEN időutazás – június 15.

Palackba zárt történelem az Ipacs Szabó Birtokon   2024. június 15-én újra bortörténelmet írunk, az IDŐTLEN harmadik évjárata debütál, a pince kinyit: Kiengedjük a szellemet a palackból az öreg ültetvényen, utazunk az ókorba Gábor Olivér régész előadásával, s a...

2024-ben is a Borászok Borásza TOP 5-ben

A Borkonferencia-n ünnepélyes keretek között kihirdették a Borászok Borásza idei jelöltjeinek, azaz a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát. Ezzel vette kezdetét vette a Borászok Borásza 2024 kétkörös voksolási folyamata, amelynek eredményeként idén is...

Nászút 2020 a Top 12 Villányi Franc- válogatottban!

A Villányi borvidék összefogásának jeleként 2015-ben megszületett az első Franc & Franc nemzetközi konferencia és kóstolónap. 2023 novemberének utolsó hétvégéjén  nyolcadik alkalommal került sor a kétnapos rendezvényre, a Franc & Franc nemzetközi konferencia...

kapcsolat

Örömmel veszem megkeresését

a +36 30 219 0291 számon, vagy a birtok@ipacsszabo.hu-n
Igyekszem mihamarabb válaszolni. Köszönöm!

Kövessen a Facebookon!