Az Ég és föld között szimbolika nem csak a birtok filozófiája, hanem egy régóta elképzelt bor elnevezése is, ami végül egy 2019-es szuper prémium Villányi Franc-ként született meg. 10 éve erre a borra készültem. A legjobb évjárat legszebb hordós tételei. A földi munka gyümölcse, ami az égbe emel.

A FÖLDÖN ÁLLUNK ÉS AZ ÉGBE TEKINTÜNK
Az ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTT szeptember 12-én debütált, a címkéjéhez hűen a csillagos ég alatt, hazánk egyik legikonikusabb és legszebb csillagászati kupolájában, a Svábhegyi Csillagvizsgálóban.
A Budapest kupola csillagászati távcsöves bemutatója egyedülálló ablakot nyitott a Világegyetemre, és az égi szférákig emelte a résztvevőket.
A csillagászati távcsöves észlelésben Szabó Olivér Norton és Boldog Ádám csillagászok voltak segítségünkre. A leglenyűgözőbb talán a Szaturnusz észlelése volt, soha még ilyen nagy méretben nem látta senki élőben a vendégek közül.
Ádámtól előadást is hallgathattunk Alkohol a világűrben címmel.
Azt is megtudtuk, hogy 4 éve, amikor a bor alapanyagát szüreteltük, fedezték fel az első Nap típusú csillag körüli exobolygót. 2019 októberében Didier Queloz-ék Nobel díjat is kaptak ezért. Ha ténylegesen létezik a Proxima Centauri b-n, valamiféle életforma és ránéznek a Földre, akkor most azt látják, hogy az Ipacs Szabó Birtokon épp szüretelik az Ég és Föld között alapanyagát (azért most értesülnek erről, mivel az exobolygó 4 fényévre van tőlünk).
A borok mellé Galambos Zsolt szakács álmodott falatkákat, melyek közül talán a zsályás kacsapástétom, vagy a vörösboros kacsamáj terrine lett a közönség kedvence.
Ügyelni kellett arra, hogy ne legyen nagy fényszennyezés, a hangulatfények kihívásaival megküzdve, Acsai Miklós fotói hozzák vissza az este emlékét.
KÉPEK MEGTEKINTÉSE