Debütálás a csillagok között * Ég és Föld között

;

Az Ég és föld között szimbolika nem csak a birtok filozófiája, hanem egy régóta elképzelt bor elnevezése is, ami végül egy 2019-es szuper prémium Villányi Franc-ként született meg. 10 éve erre a borra készültem. A legjobb évjárat legszebb hordós tételei. A földi munka gyümölcse, ami az égbe emel.

A FÖLDÖN ÁLLUNK ÉS AZ ÉGBE TEKINTÜNK

Az ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTT szeptember 12-én debütált, a címkéjéhez hűen a csillagos ég alatt, hazánk egyik legikonikusabb és legszebb csillagászati kupolájában, a Svábhegyi Csillagvizsgálóban.
A Budapest kupola csillagászati távcsöves bemutatója egyedülálló ablakot nyitott a Világegyetemre, és az égi szférákig emelte a résztvevőket.

A csillagászati távcsöves észlelésben Szabó Olivér Norton és Boldog Ádám csillagászok voltak segítségünkre. A leglenyűgözőbb talán a Szaturnusz észlelése volt, soha még ilyen nagy méretben nem látta senki élőben a vendégek közül.
Ádámtól előadást is hallgathattunk Alkohol a világűrben címmel.
Azt is megtudtuk, hogy 4 éve, amikor a bor alapanyagát szüreteltük, fedezték fel az első Nap típusú csillag körüli exobolygót. 2019 októberében Didier Queloz-ék Nobel díjat is kaptak ezért. Ha ténylegesen létezik a Proxima Centauri b-n, valamiféle életforma és ránéznek a Földre, akkor most azt látják, hogy az Ipacs Szabó Birtokon épp szüretelik az Ég és Föld között alapanyagát (azért most értesülnek erről, mivel az exobolygó 4 fényévre van tőlünk).
A borok mellé Galambos Zsolt szakács álmodott falatkákat, melyek közül talán a zsályás kacsapástétom, vagy a vörösboros kacsamáj terrine lett a közönség kedvence.

Ügyelni kellett arra, hogy ne legyen nagy fényszennyezés, a hangulatfények kihívásaival megküzdve, Acsai Miklós fotói hozzák vissza az este emlékét.

KÉPEK MEGTEKINTÉSE

Nászút 2020 a Top 12 Villányi Franc- válogatottban!

A Villányi borvidék összefogásának jeleként 2015-ben megszületett az első Franc & Franc nemzetközi konferencia és kóstolónap. 2023 novemberének utolsó hétvégéjén  nyolcadik alkalommal került sor a kétnapos rendezvényre, a Franc & Franc nemzetközi konferencia...

Millásreggeli rádióinterjú, Borravaló podcast

Kántor Endrével mindig jó beszélgetni! Millásreggeli rádióinterjú → Borravaló - gasztrokultúra podcast köszönjük! - Ipacs Szabó Istvánt sokan a Vylyan birtok főborászaként ismerhették meg, ahol több mint 20 évig dolgozott és alkotott. Egy pár éve sokkal kisebb...

Megszületett az Ég és Föld között

Az Ipacs Szabó Birtok a Villányi hegység déli lankáján található. A végtelen panorámát néző itt úgy érzi magát, mintha ég és föld között lenne. Nekem ez a hely nyugvópont és szárnyalás, a saját helyem, ahol a lehető legtermészetesebb egységet szeretném megvalósítani...

kapcsolat

Örömmel veszem megkeresését

a +36 30 219 0291 számon, vagy a birtok@ipacsszabo.hu-n
Igyekszem mihamarabb válaszolni. Köszönöm!

Kövessen a Facebookon!