Debütálás a csillagok között * Ég és Föld között

;

Az Ég és föld között szimbolika nem csak a birtok filozófiája, hanem egy régóta elképzelt bor elnevezése is, ami végül egy 2019-es szuper prémium Villányi Franc-ként született meg. 10 éve erre a borra készültem. A legjobb évjárat legszebb hordós tételei. A földi munka gyümölcse, ami az égbe emel.

A FÖLDÖN ÁLLUNK ÉS AZ ÉGBE TEKINTÜNK

Az ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTT szeptember 12-én debütált, a címkéjéhez hűen a csillagos ég alatt, hazánk egyik legikonikusabb és legszebb csillagászati kupolájában, a Svábhegyi Csillagvizsgálóban.
A Budapest kupola csillagászati távcsöves bemutatója egyedülálló ablakot nyitott a Világegyetemre, és az égi szférákig emelte a résztvevőket.

A csillagászati távcsöves észlelésben Szabó Olivér Norton és Boldog Ádám csillagászok voltak segítségünkre. A leglenyűgözőbb talán a Szaturnusz észlelése volt, soha még ilyen nagy méretben nem látta senki élőben a vendégek közül.
Ádámtól előadást is hallgathattunk Alkohol a világűrben címmel.
Azt is megtudtuk, hogy 4 éve, amikor a bor alapanyagát szüreteltük, fedezték fel az első Nap típusú csillag körüli exobolygót. 2019 októberében Didier Queloz-ék Nobel díjat is kaptak ezért. Ha ténylegesen létezik a Proxima Centauri b-n, valamiféle életforma és ránéznek a Földre, akkor most azt látják, hogy az Ipacs Szabó Birtokon épp szüretelik az Ég és Föld között alapanyagát (azért most értesülnek erről, mivel az exobolygó 4 fényévre van tőlünk).
A borok mellé Galambos Zsolt szakács álmodott falatkákat, melyek közül talán a zsályás kacsapástétom, vagy a vörösboros kacsamáj terrine lett a közönség kedvence.

Ügyelni kellett arra, hogy ne legyen nagy fényszennyezés, a hangulatfények kihívásaival megküzdve, Acsai Miklós fotói hozzák vissza az este emlékét.

KÉPEK MEGTEKINTÉSE

IDŐTLEN időutazás – június 15.

Palackba zárt történelem az Ipacs Szabó Birtokon   2024. június 15-én újra bortörténelmet írunk, az IDŐTLEN harmadik évjárata debütál, a pince kinyit: Kiengedjük a szellemet a palackból az öreg ültetvényen, utazunk az ókorba Gábor Olivér régész előadásával, s a...

2024-ben is a Borászok Borásza TOP 5-ben

A Borkonferencia-n ünnepélyes keretek között kihirdették a Borászok Borásza idei jelöltjeinek, azaz a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát. Ezzel vette kezdetét vette a Borászok Borásza 2024 kétkörös voksolási folyamata, amelynek eredményeként idén is...

25 év Villány, 50 év Élet *P O D C A S T*

 Ipacs Szabó István 50. életévét ünnepli 2024-ben, háta mögött 25 villányi szüret tapasztalatával. Tevékenyen részt vesz a Villányi borvidék életében a Tenkes Hegyközség elnökeként, és a Villányi Franc bizottság tagjaként is. Szőlész borászként nem kis idő a 25...

kapcsolat

Örömmel veszem megkeresését

a +36 30 219 0291 számon, vagy a birtok@ipacsszabo.hu-n
Igyekszem mihamarabb válaszolni. Köszönöm!

Kövessen a Facebookon!