Megszületett az Ég és Föld között

;

Az Ipacs Szabó Birtok a Villányi hegység déli lankáján található. A végtelen panorámát néző itt úgy érzi magát, mintha ég és föld között lenne.
Nekem ez a hely nyugvópont és szárnyalás, a saját helyem, ahol a lehető legtermészetesebb egységet szeretném megvalósítani szőlő és ember között.

Beléptem az ötvenedikbe, ez a huszonötödik villányi szüretem.

Eddig építkeztem, létrehoztam (birtokot, gyerekeket:), most már „csak” fejlődni akarok, nem növekedni. Nem akarok többet, csak mindenből a legjobbat kihozni.
Így volt ez a most debütáló borral is, ami számomra mérföldkő. Az Ég és föld között szimbolika nem csak a birtok filozófiája, hanem egy régóta elképzelt bor elnevezése is, ami végül e 2019-es szuper prémium Villányi Franc-ként született meg.

10 éve erre a borra készültem.

Bővebben e borról egy beszélgetésben mesélek, Megyeri Sára kérdez.

Ég és Föld között 2019

A darázsölyv a magasban szárnyal, de a földből táplálkozik. Magasra törve köröz az égen, de újra és újra vissza kell térnie, hogy a földből kaparja ki a betevő falatot. Azóta is ez a szimbolika vésődött belém: Végtelen körforgás ég és föld között. Mint a bortermelő, aki a földből él, a földdel dolgozik, s a szőlőből bort készít, ami megemeli a lelkünket, szellemünket.

A legjobb évjárat legszebb hordós tételei. A földi munka gyümölcse, ami az égbe emel.

Lehetetlen a tökéletest elérni, de most végre a név mögé, a palackba került az a bor, ami legmagasabbra, az égig igyekszik nyújtózni, s visszaadni azt a „maximumot”, ami a természet körforgásában eddig szembenézett velem.

Borkészítés, érlelés:

A szőlőterület legkisebb fürtű, termésmennyiségű, legkitettebb részeiről válogattam a termést. A sorok felső harmadát önállóan, külön szedve és erjesztve készült.
2019. szeptember 26-án szüreteltük kézzel. Bogyózva, válogató asztalon válogatva, zúzás nélkül egész bogyósan került kádakba, majd pár napos hideg macerációt követően indult az erjedés. Az erjedés közepe felé kapott egy biztonsági élesztős beoltást, csömöszölés mellett 20 nap héjon tartással.
Tartályos almasavbontást követően hordóban érleltem 19 hónapig, magyar és francia, új és 1 éves hordókban.
2023 januárjában töltöttem le, derítés nélkül, kíméletesen, szivattyúzás nélkül palackoztam 1 mikronos membránszűréssel, s prémium Diam dugóval zártam.
A pince adottságait felhasználva teljesen szivattyú használata nélkül készült a feldolgozástól a palackozásig.

 

• Villányi Franc
• Villányi Védett Eredetű Super Prémium bor (A super premium bor csak 100% cabernet franc szőlőből készíthető, jóval szigorúbb feltételekkel mind a terméskorlátozás, mind az érzékszervi vizsgálat tekintetében és kizárólag Villányi Franc néven kerül forgalomba. Ebben a kategóriában a bor minimum egy évet tölt fahordóban és további egy évet palackban.)
• Évjárat: 2019
• Alkohol: 14,5 %

 

 

2024-ben is a Borászok Borásza TOP 5-ben

A Borkonferencia-n ünnepélyes keretek között kihirdették a Borászok Borásza idei jelöltjeinek, azaz a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát. Ezzel vette kezdetét vette a Borászok Borásza 2024 kétkörös voksolási folyamata, amelynek eredményeként idén is...

25 év Villány, 50 év Élet *P O D C A S T*

 Ipacs Szabó István 50. életévét ünnepli 2024-ben, háta mögött 25 villányi szüret tapasztalatával. Tevékenyen részt vesz a Villányi borvidék életében a Tenkes Hegyközség elnökeként, és a Villányi Franc bizottság tagjaként is. Szőlész borászként nem kis idő a 25...

Nászút 2020 a Top 12 Villányi Franc- válogatottban!

A Villányi borvidék összefogásának jeleként 2015-ben megszületett az első Franc & Franc nemzetközi konferencia és kóstolónap. 2023 novemberének utolsó hétvégéjén  nyolcadik alkalommal került sor a kétnapos rendezvényre, a Franc & Franc nemzetközi konferencia...

kapcsolat

Örömmel veszem megkeresését

a +36 30 219 0291 számon, vagy a birtok@ipacsszabo.hu-n
Igyekszem mihamarabb válaszolni. Köszönöm!

Kövessen a Facebookon!