Ég és föld között a szőlőhegyen *napló/sorozat

;

2023 – minden benne van e képben, ami előttem, előttünk áll: a sötétség, a fénysugár, meg a BOR!
Ami átvezet a sötétből a fényre.

Ebben a bejegyzésben helyzetjelentések jönnek a birtokról, a szőlőből, hogy ízelítőt adjak a az évkör teendőiről és figyelemmel kísérjük a természet végtelen körforgását ég és föld között.

2023 JANUÁR

A különleges mikroklímát az is mutatja, hogy például jóval korábban virágzik itt a mandula, de az igazi mediterrán növények is jól érzik itt magukat. Ok, hogy korán virágzik a mandula, de januárban?! Ilyet még sosem láttam!

2023 FEBRUÁR

Dr. Lukácsy Gyurival épp a gyengéd metszésről értekezünk, a homályos fotó itt az én kezemet „dícséri”, no meg a folytonos nevetés közben nem is lehet fókuszálni😅… Gyurit egy üzbég szakmai úton ismertem meg jobban, a hosszú út, főleg az esték és éjszakák alatt. Azóta is jól esik eszmét cserélni egy igazán tapasztalt szőlész szakemberrel, sokat tanulhatok Tőle, hogyan lehet a jót még jobbá tenni.

2023 MÁRCIUS

A tavasz végre a gyerekeket is kicsalta a szőlőbe, ahol igen hasznos munkát végeznek.
A kapcsokat gyűjtik be, hogy meg lehessen feszíteni a huzalokat most tavasszal és év közben ki lehessen tenni újra őket, hogy a sor szép egyenletesen feszes, a vékony lombfallal betegség ellenálló legyen.
A képen jól látszik a talajerő három zónája:
– az alsóban kicsit erős lesz a növekedés, ott már most buja zöld, virágzó a vegetáció,
– – felette visszafogottabb, itt még nincs virágzás,
– a legfelsőben már látszik a talajmunka is, ahol biztatni, segíteni kell a tőkéket.
Ötven-pár méteren mind a három világ előfordul, mindhármat kezelem is, hogy a legjobbat adják.

2023 ÁPRILIS

Rügyfakadás a kékfrankosban – megkezdődött a vegetáció, innen felgyorsul az élet a szőlőben. Túl vagyunk a metszésen, a szálvessző lekötésen, s máris itt van előttünk az új évjárat ígérete!

2023 MÁJUS

Jó látni a friss, üde tavaszt a szőlőben, helyzetjelentés a szőlőből május elsején!

A kép magáért beszél, ennyit nőtt a szőlő egy hét alatt, a hajtások kúsznak, növekednek az ég felé, napi 6-7 cm-t.
A cabernet franc elkezdett virágozni, a kékfrankos pedig már teljes virágzásban van (május 32-i fotó).

2023 JÚNIUS

Újabb élmény a birtokon, jó emberekkel, ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTT, MADÁRLESEN (túravezetés és pincekóstoló), ahol az Időtlen második évjárata debütált! Itt épp a vegyes Időtlen ültetvényt mutatom meg.

A környezetvédelem szempontjából fontos döntés volt, hogy tavaly már könnyebb palackba töltöttem a boraimat, mert a palack súlyának csökkentése kisebb környezeti terheléssel jár!

Új kapszulát kapnak a vörösboraim, az Inni jó új, ’21-es évjárata és a Nászút helyett ’20 már így jelennek meg.

Így néz ki a Kékfrankos június végén:

2023 JÚLIUS

Egy kézműves szakkör semmi az Időtlen felöltöztetéséhez képest: kerámia palack beszerzés, egyenkénti címkézés, viaszolás…
De a hőségben végül elkészül az összes IDŐTLEN!

 

IDŐTLEN időutazás – június 15.

Palackba zárt történelem az Ipacs Szabó Birtokon   2024. június 15-én újra bortörténelmet írunk, az IDŐTLEN harmadik évjárata debütál, a pince kinyit: Kiengedjük a szellemet a palackból az öreg ültetvényen, utazunk az ókorba Gábor Olivér régész előadásával, s a...

2024-ben is a Borászok Borásza TOP 5-ben

A Borkonferencia-n ünnepélyes keretek között kihirdették a Borászok Borásza idei jelöltjeinek, azaz a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát. Ezzel vette kezdetét vette a Borászok Borásza 2024 kétkörös voksolási folyamata, amelynek eredményeként idén is...

25 év Villány, 50 év Élet *P O D C A S T*

 Ipacs Szabó István 50. életévét ünnepli 2024-ben, háta mögött 25 villányi szüret tapasztalatával. Tevékenyen részt vesz a Villányi borvidék életében a Tenkes Hegyközség elnökeként, és a Villányi Franc bizottság tagjaként is. Szőlész borászként nem kis idő a 25...

kapcsolat

Örömmel veszem megkeresését, igyekszem mihamarabb válaszolni.

Szívesen látom az érdeklődőket minden szombaton 14.30 órakor.
Előzetes bejelentkezés a +36 30 219 0291 számon, vagy a birtok@ipacsszabo.hu-n.
Köszönöm!

Kövessen a Facebookon!