Cikk az Ezerjón

;

A ’Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről’ indított rovatot az Ezerjó Borszaküzlet. Engem is kérdeztek, én meg válaszoltam, olvassátok szeretettel!
https://ezerjo.hu/…/a-honap-boraszata-ipacs-szabo…
Az Ezerjó jó régi a kapcsolat, töretlen lelkesedéssel működnek Szeged szívében. Csak ajánlani tudom, annak, aki a környékén jár!

„A hónap borászata: Ipacs Szabó Birtok
Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretett

Ezerjó: Miért az adott borrégiót választottad?

Ipacs Szabó István: Ide rendelt az élet és gyökeret vertem, mint a szőlő. 1999-ben Debreczeni Pál keresett meg és hívott a Villányi borvidékre, a ’99-es szürettel érkeztem a Vylyan-hoz. Amikor pedig először jártam a Máriagyűdi szőlőben 2009-ben, világosan éreztem, hogy itt a helyem. Itt van a birtokom, amolyan örömbirtok, ahol az alkotás örömét élhetem meg. E terület eladásában kérték a segítségem, hát ez elég könnyen ment, mert a hely megfogott, nem engedett, azon nyomban megvettem.
Így kezdődött e saját birtok, ahol magam végzek minden munkát, a telepítéstől a borkészítésig.

E: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

ISZI: Nincs kedvenc borom, mint ahogy kedvenc gyerekem sem a 4-ből. Mindig más- más foglalkoztat, ragad el, hőmérséklettől, hangulattól függően. Azért az kétségtelen, hogy a szűk szortimentem mögött az van, hogy egészséges, „egyemberes” birtokmérettel, csak a lényegre koncentráljak, két fajtából hozzam ki a lehető legtöbbet. A Franc az elegáns, nemesi vérvonal, a Kékfrankos igazi Pannon fajta, megzabolázhatatlan egyéniség. A Villányi Francba vetett bizalmam a kezdetektől töretlen, kezdetben a birtok teljes területére csak Cabernet Franc szőlőt telepítettem, pedig még nem is született meg a Villányi Franc a borvidéken.

E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

ISZI: Egy kedves pár a Nászút Helyett boromat kínálta az esküvői vacsorához. Majd amikor a gyerekvállaláshoz érve „elakadtak”, újfent ehhez fordultak megoldást keresve, aminek meg is lett az eredménye, egy gyönyörű 3 kg-os Dávid személyében.

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?

ISZI: Az élet folyamatos tanulás, ha nyitottak vagyunk rá, hogy meglássuk. A természet nagyszerűsége, az élet ciklikussága mindig rugalmas jelenlétet kíván. Mert a nagyszerű, hogy bármi megtörténhet és az a szomorú, hogy meg is történik!…

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

ISZI: Tisztaság, vitalitás, stílus/személyiség.”

Forrás: https://ezerjo.hu/hirek-bejegyzesek/a-honap-boraszata-ipacs-szabo-birtok.html

 

Az az istenadta Franc!

A Villányi borvidék adottságai és a Cabernet Franc igényei nagyszerűen találkoztak, önálló karaktert alkotva. A Villányi Franc mára fogalom. Mi sem bizonyítja jobban a fajtába vetett bizalmam, hogy már 2009-ben a birtokom teljes területére csak Cabernet Franc szőlőt...

Pincém fehérbora visszatért

Pincém fehérbora visszatért, fogadjátok szeretettel, iszonyatosan behűtve! Talán nem újdonság, hogy szeretek kísérletezni, s mélyen hiszek a (Villányi) Francban, így született meg a Fehér Franc! Mert fehérbor nélkül nem lehet élni, vörösbor nélkül nem érdemes.🙂 Ebben...

IDŐTLEN időutazás

Palackba zárt történelem az Ipacs Szabó Birtokon 2024. június 15-én újra bortörténelmet írtunk, az IDŐTLEN harmadik évjárata debütált a pince mellett, kiengedtük a szellemet a palackból az öreg ültetvényen, utaztunk az ókorba Gábor Olivér régész előadásával, s a...

kapcsolat

Örömmel veszem megkeresését, igyekszem mihamarabb válaszolni.

Szívesen látom az érdeklődőket minden szombaton 14.30 órakor.
Előzetes bejelentkezés a +36 30 219 0291 számon, vagy a birtok@ipacsszabo.hu-n.
Köszönöm!

Kövessen a Facebookon!