A ’Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről’ indított rovatot az Ezerjó Borszaküzlet. Engem is kérdeztek, én meg válaszoltam, olvassátok szeretettel!
https://ezerjo.hu/…/a-honap-boraszata-ipacs-szabo…
Az Ezerjó jó régi a kapcsolat, töretlen lelkesedéssel működnek Szeged szívében. Csak ajánlani tudom, annak, aki a környékén jár!
„A hónap borászata: Ipacs Szabó Birtok
Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretett
Ezerjó: Miért az adott borrégiót választottad?
Ipacs Szabó István: Ide rendelt az élet és gyökeret vertem, mint a szőlő. 1999-ben Debreczeni Pál keresett meg és hívott a Villányi borvidékre, a ’99-es szürettel érkeztem a Vylyan-hoz. Amikor pedig először jártam a Máriagyűdi szőlőben 2009-ben, világosan éreztem, hogy itt a helyem. Itt van a birtokom, amolyan örömbirtok, ahol az alkotás örömét élhetem meg. E terület eladásában kérték a segítségem, hát ez elég könnyen ment, mert a hely megfogott, nem engedett, azon nyomban megvettem.
Így kezdődött e saját birtok, ahol magam végzek minden munkát, a telepítéstől a borkészítésig.
E: Melyik a kedvenc saját borod és miért?
ISZI: Nincs kedvenc borom, mint ahogy kedvenc gyerekem sem a 4-ből. Mindig más- más foglalkoztat, ragad el, hőmérséklettől, hangulattól függően. Azért az kétségtelen, hogy a szűk szortimentem mögött az van, hogy egészséges, „egyemberes” birtokmérettel, csak a lényegre koncentráljak, két fajtából hozzam ki a lehető legtöbbet. A Franc az elegáns, nemesi vérvonal, a Kékfrankos igazi Pannon fajta, megzabolázhatatlan egyéniség. A Villányi Francba vetett bizalmam a kezdetektől töretlen, kezdetben a birtok teljes területére csak Cabernet Franc szőlőt telepítettem, pedig még nem is született meg a Villányi Franc a borvidéken.
E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!
ISZI: Egy kedves pár a Nászút Helyett boromat kínálta az esküvői vacsorához. Majd amikor a gyerekvállaláshoz érve „elakadtak”, újfent ehhez fordultak megoldást keresve, aminek meg is lett az eredménye, egy gyönyörű 3 kg-os Dávid személyében.
E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?
ISZI: Az élet folyamatos tanulás, ha nyitottak vagyunk rá, hogy meglássuk. A természet nagyszerűsége, az élet ciklikussága mindig rugalmas jelenlétet kíván. Mert a nagyszerű, hogy bármi megtörténhet és az a szomorú, hogy meg is történik!…
E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?
ISZI: Tisztaság, vitalitás, stílus/személyiség.”
Forrás: https://ezerjo.hu/hirek-bejegyzesek/a-honap-boraszata-ipacs-szabo-birtok.html