Cikk az Ezerjón

;

A ’Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről’ indított rovatot az Ezerjó Borszaküzlet. Engem is kérdeztek, én meg válaszoltam, olvassátok szeretettel!
https://ezerjo.hu/…/a-honap-boraszata-ipacs-szabo…
Az Ezerjó jó régi a kapcsolat, töretlen lelkesedéssel működnek Szeged szívében. Csak ajánlani tudom, annak, aki a környékén jár!

„A hónap borászata: Ipacs Szabó Birtok
Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről. Mi kérdeztünk, ők válaszoltak. Fogadjátok sok szeretett

Ezerjó: Miért az adott borrégiót választottad?

Ipacs Szabó István: Ide rendelt az élet és gyökeret vertem, mint a szőlő. 1999-ben Debreczeni Pál keresett meg és hívott a Villányi borvidékre, a ’99-es szürettel érkeztem a Vylyan-hoz. Amikor pedig először jártam a Máriagyűdi szőlőben 2009-ben, világosan éreztem, hogy itt a helyem. Itt van a birtokom, amolyan örömbirtok, ahol az alkotás örömét élhetem meg. E terület eladásában kérték a segítségem, hát ez elég könnyen ment, mert a hely megfogott, nem engedett, azon nyomban megvettem.
Így kezdődött e saját birtok, ahol magam végzek minden munkát, a telepítéstől a borkészítésig.

E: Melyik a kedvenc saját borod és miért?

ISZI: Nincs kedvenc borom, mint ahogy kedvenc gyerekem sem a 4-ből. Mindig más- más foglalkoztat, ragad el, hőmérséklettől, hangulattól függően. Azért az kétségtelen, hogy a szűk szortimentem mögött az van, hogy egészséges, „egyemberes” birtokmérettel, csak a lényegre koncentráljak, két fajtából hozzam ki a lehető legtöbbet. A Franc az elegáns, nemesi vérvonal, a Kékfrankos igazi Pannon fajta, megzabolázhatatlan egyéniség. A Villányi Francba vetett bizalmam a kezdetektől töretlen, kezdetben a birtok teljes területére csak Cabernet Franc szőlőt telepítettem, pedig még nem is született meg a Villányi Franc a borvidéken.

E: Mesélj el egy borászathoz kapcsolódó kedves történetet!

ISZI: Egy kedves pár a Nászút Helyett boromat kínálta az esküvői vacsorához. Majd amikor a gyerekvállaláshoz érve „elakadtak”, újfent ehhez fordultak megoldást keresve, aminek meg is lett az eredménye, egy gyönyörű 3 kg-os Dávid személyében.

E: Mi az, amit a borral összefüggésben tanultál meg az életről?

ISZI: Az élet folyamatos tanulás, ha nyitottak vagyunk rá, hogy meglássuk. A természet nagyszerűsége, az élet ciklikussága mindig rugalmas jelenlétet kíván. Mert a nagyszerű, hogy bármi megtörténhet és az a szomorú, hogy meg is történik!…

E: Melyik az a 3 érték, amivel jellemeznéd a pincészet borait?

ISZI: Tisztaság, vitalitás, stílus/személyiség.”

Forrás: https://ezerjo.hu/hirek-bejegyzesek/a-honap-boraszata-ipacs-szabo-birtok.html

 

A FRANC arcai 

Ha egy felütéssel kell összegezni a borkínálatot, akkor az a Franc! A Villányi borvidék adottságai és a Cabernet Franc igényei nagyszerűen találkoztak, önálló karaktert alkotva. A Villányi Franc mára fogalom. Örülök, hogy egy szakmai közösség tagjaként ilyen tiszta...

2024-es visszatekintés 

Idén lettem félszáz éves.. Innen picit máshogy tekintek a saját és a birtok életére is. Mintha egy hegyre mászva feljutnék az előttem álló legmagasabb csúcsra, ahova felérve látszik, hogy mennyi magaslat van még előttem. Aki ismer, olyannak ismer, aki tudja, honnan...

kapcsolat

Örömmel veszem megkeresését, igyekszem mihamarabb válaszolni.

Szívesen látom az érdeklődőket minden szombaton 14.30 órakor.
Előzetes bejelentkezés a +36 30 219 0291 számon, vagy a birtok@ipacsszabo.hu-n.
Köszönöm!

Kövessen a Facebookon!