Összegzés – Nyugvópont és szárnyalás

;

Az évváltás küszöbén nem csak előre, hanem vissza is tekintünk, hogy mit hozott az év, nem csak az évjárat tekintetében, hanem, mint ember, mivel lettünk többek, kevesebbek. 2021 nekem soha nem fog egybefolyni a többi évvel, hiszen emlékezetes útelágazással kezdődött és nem kevésbé izgalmasan folytatódott.

Hadd osszam meg Veled, Önnel is, miről szólt nekem 2021, egy jó pohárnyi bor olvasási ideje alatt.

🍇 MEGÉRKEZÉS. FÜGGETLENNÉ VÁLÁS. SAJÁT RITMUS.

Hosszabban itt írok erről, de dióhéjban: 2021-re érlelődött és valósult meg a váltás gondolata bennem. Nem volt könnyű döntés, de tavasszal letettem a Vylyan Pincészet karmesteri pálcáját, hogy a 120 fős kórus után két szólistámból, a saját birtokomból hozzam ki a legtöbbet. 

🍇 AZ ÉLET ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTT

A tervezett lazulás helyett lendületet, ihletet kaptam, hogy a birtok életét közelebbről, s a világhálón is lehessen követni: újraéledt a facebook oldalam, elkészült a megújult honlapom (kis késéssel angolul is), videókkal, aktuális történésekkel jelentkezem. És persze a személyes találkozások, amelyek különösen jól esnek: sokan látogattak meg szombati Nyitva a pince- délutánokon, sőt, még lánybúcsú is volt az Ipacs birtokon!:)

Szinte karácsonyi ajándékként élem meg, hogy tizenév után  végre elkészült  a pincéhez vezető  aszfaltos út. Már száraz lábbal, kerékkel, mosolygósan fog érkezni mindenki – nem csak távozni!

🍇 AZ IDŐTLEN KEZDETE

A 2021-es szürettel elérkezett az idő egy érdekes kísérlethez. Ajándék, hogy a birtokkal együtt megörököltem egy nagyon öreg, sehol máshol nem látott, szórt telepítésű vegyes ültetvényt, ami szép kihívást rejtegetett számomra: Elkészíteni egy olyan bort, mint amilyen anno, hasonló ültetvényekről, az akkor rendelkezésre álló eszközökkel lehetséges volt, természetesen nem kizárva a saját látásmódom, tapasztalataimat sem. Tehát A bort, amilyent az antik időkben ihattak.

Remélem, benne meg tudom mutatni a végtelen egyszerűségben rejlő mérhetetlen nagyszerűséget. A kezdeti lépések (avagy konkrétan tudatos borkészítésem első szőlőtaposása) megtekinthető itt. Az IDŐTLEN várható megjelenés: 2022 tavasza!

🍇 FRANC ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTT

Ha már megcsillantottam a jövő év egyik meglepetését, megsúgom a másikat is. A pincében pihen az első szuper prémium Villányi Franc-om, amely tíz év alatt az elsőként érdemelte ki nálam, hogy önálló válogatásként megkapja ezt a nevet. Még meg sem jelent, de a java már lekötésre került a pincei  hordó kóstolások során. Várható megjelenés: 2022 őszén.

🍇 MEGTISZTELTETÉS

Igazán rangos „ötösfogatokba” választott a magyar borszakma: – A Borászok borásza, valamint az Év bortermelője szakmai díjak döntősei közé kerültem.

* 🍇 PÉCSI SZÁL

Engem örök szakmai kíváncsiság hajt, és olyan felkérést kaptam, amiben rengeteg kihívás rejlik. A Mecsek oldalának gyöngyszemén, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászatának irányítását vállaltam el 2021 nyarán.

Így hát egy helyett két szüretet is végig vittem, s így már a villányi mellett a pécsi borvidék szüretének tapasztalataival is gazdagabb lettem.

Friss innovációk, jövőnket érintő aktuális megoldások, a termelők és a kutatás szorosabb mátrixa, találkozási és szellemi pont a déli borvidékek között is, csak egy szuszra a sok-sok célomból, tervemből.

KÖSZÖNÖM megtisztelő figyelmüket, s hogy hűséges borfogyasztásukkal ebben a viszontagságos 2021-en az eddigi legsikeresebb évet hoztuk össze. Most is bebizonyosodott: az fejlődik amire figyelünk.

Legyen ez így a jövőben is, Boldog Új Évet kívánok!

PODCAST az Időtlenről

Ebben a podcastban sok érdekességet, sőt, titkot megtudhattok az Időtlenről, például, hogy miért tévedek el néha a mai napig az öreg tőkék között vagy hogy hányan haltak bele Nagy Sándor tisztabor-ivó versenyébe. Hallgassátok a strandon, vagy egy kávé - de leginkább...

Palackba zárt történelem

Engem örök szakmai kíváncsiság hajt, amiben rengeteg kihívás rejlik. Régóta foglalkoztat a bor történelme, s a legizgalmasabb kérdés, hogy milyen lehetett A BOR, amelyet elődeink több ezer évvel ezelőtt ihattak? Sokáig kerestem a választ és most értem el addig, hogy...

Itt az idő az IDŐTLENre!

Régóta foglalkoztat a bor történelme, s a legizgalmasabb kérdés, hogy milyen lehetett A BOR, amelyet anno ihattak? Sokáig kerestem a választ és most értem el addig, hogy bemutassam ennek az eredményét. Az én válaszom: az IDŐTLEN. Július 9-én végre közösen...

kapcsolat

Örömmel veszem megkeresését

a +36 30 219 0291 számon, vagy a birtok@ipacsszabo.hu-n
Igyekszem mihamarabb válaszolni. Köszönöm!

Kövessen a Facebookon!