Nászút helyett inni jó

;

Öröm olvasni a sorokat, köszönöm Kling József, GUSTO Magazin

A teljes cikk

Sorry, a címben egy kicsit csúsztatok. Mert hát dehogy jó nászút helyett inni. Nászúton inni, az a jó. De amikor Ipacs Szabó István frissen beszerzett két palackját egymás mellé teszem az asztalon, önkéntelenül egybeolvasom a két bor számomra kedves nevét. Hát így.

A Nászút helyett (2018) 100% Villányi Franc, a fajta Ipacs-Szabó István szerint (is) a borvidék jövőjének kulcsa.

Csak a fajta és Villány mély kapcsolatába vetett hit inspirálhatta Istvánt, hogy a nászútra félre tett pénzből megvásárolja Siklós-Máriagyűdön azt a területet, ahol aztán ez a franc nevelkedett. A merjünk kicsik lenni gondolat jegyében fogant két hektáros birtokért tavaly még a Vylyan pincészetnél igen régóta betöltött és imádott főborászi állását is feladta.

A Nászút helyett csodás bor. A palack kipattintása után egy héttel is teljes szépségében tölti ki a poharat. Ráadásul jobban áll neki a burgundi kehely, jobban ki tud benne teljesedni. Olyan sok energia van benne, hogy kell a tér. Illatban is rengeteget ígér: mélységet, magasságot, eleganciát, finom kis részleteket. A fajtajelleg kevésbé borsos arcát mutatja, de így is tele van fűszerekkel, aztán ott egy rakás érett gyümölcs az aszalódás határán, miközben semmi túlérett-lekváros jegy nem zavarja az egyensúlyt.

Koncentráltsága ízben teljesedik ki igazán: sűrű, tömény szerkezet, a gyümölcsös-fűszeres vonal mellett a csoki-kávé is megjelenik, bár nagyon diszkréten. A korty sav-tannin harmóniája példaértékű, tanítani kellene. A legszebb benne, hogy a korty vége hűvős és üdítő.

A 2019-es Inni jó, aminek minden évjáratát kóstoltuk, most is hozza a formáját. Kedves, puha, zamatos, behízelgő, testes, miközben tanninjai szinte észrevétlenek, savai barátságosan dorombolnak. A frissen préselt piros gyümölcsök (áfonya, meggy, ribizli, cseresznye) és az érettség (időből, hordóból gyúrt aromák) pipec egyensúlya.

Fantasztikus, ahogy Ipacs Szabó ezt az élményt képes évjáratról évjáratra reprodukálni.

Szöveg, fotó: gusto.hu

Itt az új Időtlen! * Újra bortörténelmet írunk

Itt az IDŐTLEN negyedik évjárata, ezt leírva elámulok, hisz csak „most” született… Bár augusztus 16-án a birtokon már kiengedtük a szellemet a palackból az öreg ültetvényen, de forgalomba nemrég került. Megtisztelő, hogy az Onyx alkotói közössége az IDŐTLEN boromat...

Augusztus 16. – Ég és föld között az Ipacs Szabó Birtokon

Ki kell tennünk a betelt táblát, elértük a plafont, köszönjük szépen a sok érdeklődést! Lelkesen várjuk a találkozást augusztus 16-án! 💫 Bor, természet, arborétum, színház, csillaghullás – ég és föld között ☄️Egyszer egy évben megnyílik a pince, az ég – és valami...

A fa, a szőlő és az ember

+ 25 év, és minden a helyére kerül A fa, a szőlő és az ember – minden a helyére kerül A történet ott kezdődött, hogy 2000-ben telepítettem egy saját akácerdőt Édesanyámék mellett, Kecskeméten. Most, 25 évvel később, ebből a fából – egyedülálló módon – fa támrendszert...

kapcsolat

Örömmel veszem megkeresését, igyekszem mihamarabb válaszolni.

Szívesen látom az érdeklődőket minden szombaton 14.30 órakor.
Előzetes bejelentkezés a +36 30 219 0291 számon, vagy a birtok@ipacsszabo.hu-n.
Köszönöm!

Kövessen a Facebookon!