„Vannak dolgok, amik időn, évjáraton, világnézeten túliak. Biztos pontok, mint például π (pí), ami 3,14 mindenhol: Magyarországon, Etiópiában, az Antarktiszon, a Holdon, s remélhetőleg az Univerzumban is. Számomra ilyen a Pannonhalmi Apátsági Rizling. „Bárhol, bármikor” – Hamvas után.”
Személyes kedvencekről faggatott Németi Sándor a WineArtCulture „frontembere”, itt a teljes válasz:
„Ipacs Szabó István a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati osztályvezetője, akit sokan a Vylyan ex-főborászaként is ismernek, a nászútra félretett pénzéből Ipacs Szabó Birtok néven saját pincészetet alapított néhány évvel ezelőtt. Így 2009-től kezdve Siklós-Máriagyűdön, az ég és föld találkozásánál műveli szívvel-lélekkel, a természettel szoros együttműködésben a Tenkes-hegy Kövesföld dűlőben a közel kéthektáros szőlőültetvényt. Itt, mint egy korábbi, a VinCE Magazin számára készített interjúmban elmondta, kitágul a világ számára, béke költözik lelkébe, és családja mellett ez a kicsiny birtok olyan biztos pontot jelent, ahová időnként elvonul megértve, mit is jelent a csend és a természet ereje. Mert Ipacs Szabó István akkor érzi magát otthon, ha fent van a hegyen, műveli a szőlőt és élvezi munkájának gyümölcsét: az általa jó érzéssel készített kiváló bort. Ipacs Szabó István abban a ritka szerencsés helyzetben van, hogy munkája egyben a hobbija is, így számára a borászkodás igazi feltöltődés.
Saját kedvenc – Ipacs Szabó Birtok Cabernet Franc
„A személyes kedvencem kétségkívül a cabernet franc, a híres villányi fajta, a Villányi Franc. Amikor először jártam a Máriagyűdi szőlőben, egy pillanat alatt összeállt a fejemben, hogy ez a helyem, itt szeretnék saját birtokot. Ugyanúgy egyértelmű volt az is, hogy mit fogok telepíteni. A saját tempómban, nyugodt szívvel csak a lényegre akartam koncentrálni, így fel sem merült más, csak a cabernet franc! A kedvencet, a “habot akartam a tortáról”. Ekkorra már túl voltam a „kötelező gyakorlatokon”, például százezres palackszámú oportón (portugieser), vagy rozén, amiket mind szeretek és értékelek, de nem igazán hoznak lázba. Kezdetektől nagyon szoros kapcsolat fűz a franc fajtához és a különböző arcaihoz, a fehér franc-tól a válogatásig. Azt hiszem elegendő leírnom Villányi Franc-om nevét: Nászút Helyett. Igen, a nászutunk árát is arra költöttem, hogy ez az álom megvalósuljon. Bízom benne, hogy a boraimat kóstolva, érthető lesz ez az áldozat. Nagyon izgatott vagyok, mert idén kerül ki a pincémből az első szuper prémium Villányi Franc, amely 11 év alatt az elsőként érdemelte ki nálam, hogy önálló válogatásként palackozzam. A neve Ég és Föld között, s ősszel debütál.”
Amit mástól ajánl – Pannonhalmi Apátsági Pincészet Rajnai Rizling
„Vannak dolgok, amik időn, évjáraton, világnézeten túliak. Biztos pontok, mint például π (pí), ami 3,14 mindenhol: Magyarországon, Etiópiában, az Antarktiszon, a Holdon, s remélhetőleg az Univerzumban is. Számomra ilyen a Pannonhalmi Apátsági Rizling. „Bárhol, bármikor” – Hamvas után. Még sohasem csalódtam benne. Ez lenne a listám legelső helyén, ha a Marsra mennék és csak nagyon kevés bort vihetnék magammal (pont ezért nem is mennék) Ismerem és nagyra becsülöm a válogatás Rajnait, a Priort, de nekem mégis ez a bor a BOR. Lehet beszélgetni és sokat tanulni egy akadémikustól, de egy nyárestén én inkább a barátaimmal élvezném az életet és ezt a bort innám. Úgy feledhetetlen, hogy nem nehéz, s úgy tartalmas, hogy nem uralkodik el a kóstolón. Nem szigorúan követeli meg az értékelő figyelmet. Liptai Zsolt, a főborász régi jó barátom, így általa a bor technikai paraméterét, háttér információját is ismerem, de ez semmit nem fed el a bor által kiváltott örömből. Olyan, mint amilyennek az életet szeretem: sokrétű, vibráló, ízgazdag, boldogító, lélekemelő. Ha ezt iszom, a jövőt is szebben látom és kedvet kapok, hogy tovább gyarapodjon a család.”