Itt az idő az IDŐTLENre!

;

Régóta foglalkoztat a bor történelme, s a legizgalmasabb kérdés, hogy milyen lehetett A BOR, amelyet anno ihattak? Sokáig kerestem a választ és most értem el addig, hogy bemutassam ennek az eredményét.
Az én válaszom: az IDŐTLEN.
Július 9-én végre közösen megkóstolhattuk az eredményt, nagy öröm volt ezt megosztani másokkal is, egy igazán tartalmas kóstoló volt, jó beszélgetésekkel, pincekóstolóval, szőlősétával, a bor mellé készült különleges kenyérrel.

A BOR

Nagy érték, hogy a birtokkal együtt megörököltem egy nagyon öreg, sehol máshol nem látott, szórt telepítésű vegyes ültetvényt, ami ennek az érdekes kísérletnek hiteles alapja lehetett.
Természetesen nem tudjuk pontosan, hogy milyen borok voltak a történelem kezdetén, csak közvetett utalásokat, tárgyi bizonyítékokat (szőlőmagok, fajták, régészeti leletek, leírások) ismerünk. Miközben elmélyedtem a forrásokban, lassan évek alatt, lépésről, lépésre fogalmazódott meg és állt össze bennem a kihívás az „időutazásra”. Elkészíteni a bort, amilyet az antik időkben ihattak.

A pincém legújabb bora a legrégebbi borkezeléssel készült. Egyszerűen, tisztán, vegyes fajták együtt szüretelve, lábbal taposva, amforában érlelve.

Az IDŐTLEN első évjárata gyönyörű színű, meglepően gyümölcsös, tartalmas bor lett. Nem fehér, nem rozé, nem vörös. BOR.
Végtelen történet, amelyet generációk tesznek időtlenné. Én az 580 palack Időtlennel teszem hozzá a magam tapasztalatát.

BOR ÉS KENYÉR

Adta magát, hogy mi legyen e bor kísérője. Az emberiség legősibb élelmiszere és itala a kenyér és a bor. Gabonából kenyér, szőlőből bor, ezek olyan elemi dolgok, amiket jó néha tudatosítani és értékén kezelni.
Ahogyan egy bor útja a szőlőtől a palackig, a jó kenyér készítése sem egyszerűbb. Tudatos választás volt, hol és hogyan szülessen meg az Időtlen kenyér, Váczi Gergelynél, a pécsi ORMA Gerilla Pékségben. Tiszta kenyér, ősi búzából, fenntartható forrásból. Ahogyan anno.

Az Ég és föld között szimbolikája a birtok filozófiája és ennek a tenyerén ül a bor és kenyér: A kenyér a föld, az anyag, a betevő falat; az ég pedig a bor, ami megemeli a lelkünket, szellemünket.

2022-es szüret – visszatekintés

Az idei szüretre gondolva egy határozott kép jelenik meg előttem: sivatagi karaván érkezik meg a karavánszerájba a hosszú forróságtól szomjúhozva. Itt felesleges tucatnyi kérdéssel bombázni az utazókat, csak vizet, élelmet, nyugalmat kell adni nekik. Amikor eljön az...

Szüret 2022

Küzdelmes, munkás volt, mint, mindig. Nem szokványos év, kétségek, kérdések (jó- e már, szedhető-e, mikor a legjobb, meddig- hogyan maceráljam, mikor préseljem) végül, most már a préseléséken túl kijelenthetem, megnyugodtam. Sikerült a szépet kinyernem, megkapnom a...

Cikk az Ezerjón

A ’Tőkétől a pohárig. Mesék a borokról, az emberekről, az életről’ indított rovatot az Ezerjó Borszaküzlet. Engem is kérdeztek, én meg válaszoltam, olvassátok szeretettel! https://ezerjo.hu/.../a-honap-boraszata-ipacs-szabo... Az Ezerjó jó régi a kapcsolat, töretlen...

kapcsolat

Örömmel veszem megkeresését

a +36 30 219 0291 számon, vagy a birtok@ipacsszabo.hu-n
Igyekszem mihamarabb válaszolni. Köszönöm!

Kövessen a Facebookon!