Itt az idő az IDŐTLENre!

;

Régóta foglalkoztat a bor történelme, s a legizgalmasabb kérdés, hogy milyen lehetett A BOR, amelyet anno ihattak? Sokáig kerestem a választ és most értem el addig, hogy bemutassam ennek az eredményét.
Az én válaszom: az IDŐTLEN.
Július 9-én végre közösen megkóstolhattuk az eredményt, nagy öröm volt ezt megosztani másokkal is, egy igazán tartalmas kóstoló volt, jó beszélgetésekkel, pincekóstolóval, szőlősétával, a bor mellé készült különleges kenyérrel.

A BOR

Nagy érték, hogy a birtokkal együtt megörököltem egy nagyon öreg, sehol máshol nem látott, szórt telepítésű vegyes ültetvényt, ami ennek az érdekes kísérletnek hiteles alapja lehetett.
Természetesen nem tudjuk pontosan, hogy milyen borok voltak a történelem kezdetén, csak közvetett utalásokat, tárgyi bizonyítékokat (szőlőmagok, fajták, régészeti leletek, leírások) ismerünk. Miközben elmélyedtem a forrásokban, lassan évek alatt, lépésről, lépésre fogalmazódott meg és állt össze bennem a kihívás az „időutazásra”. Elkészíteni a bort, amilyet az antik időkben ihattak.

A pincém legújabb bora a legrégebbi borkezeléssel készült. Egyszerűen, tisztán, vegyes fajták együtt szüretelve, lábbal taposva, amforában érlelve.

Az IDŐTLEN első évjárata gyönyörű színű, meglepően gyümölcsös, tartalmas bor lett. Nem fehér, nem rozé, nem vörös. BOR.
Végtelen történet, amelyet generációk tesznek időtlenné. Én az 580 palack Időtlennel teszem hozzá a magam tapasztalatát.

BOR ÉS KENYÉR

Adta magát, hogy mi legyen e bor kísérője. Az emberiség legősibb élelmiszere és itala a kenyér és a bor. Gabonából kenyér, szőlőből bor, ezek olyan elemi dolgok, amiket jó néha tudatosítani és értékén kezelni.
Ahogyan egy bor útja a szőlőtől a palackig, a jó kenyér készítése sem egyszerűbb. Tudatos választás volt, hol és hogyan szülessen meg az Időtlen kenyér, Váczi Gergelynél, a pécsi ORMA Gerilla Pékségben. Tiszta kenyér, ősi búzából, fenntartható forrásból. Ahogyan anno.

Az Ég és föld között szimbolikája a birtok filozófiája és ennek a tenyerén ül a bor és kenyér: A kenyér a föld, az anyag, a betevő falat; az ég pedig a bor, ami megemeli a lelkünket, szellemünket.

Nászút 2020 a Top 12 Villányi Franc- válogatottban!

A Villányi borvidék összefogásának jeleként 2015-ben megszületett az első Franc & Franc nemzetközi konferencia és kóstolónap. 2023 novemberének utolsó hétvégéjén  nyolcadik alkalommal került sor a kétnapos rendezvényre, a Franc & Franc nemzetközi konferencia...

Millásreggeli rádióinterjú, Borravaló podcast

Kántor Endrével mindig jó beszélgetni! Millásreggeli rádióinterjú → Borravaló - gasztrokultúra podcast köszönjük! - Ipacs Szabó Istvánt sokan a Vylyan birtok főborászaként ismerhették meg, ahol több mint 20 évig dolgozott és alkotott. Egy pár éve sokkal kisebb...

Debütálás a csillagok között * Ég és Föld között

Az Ég és föld között szimbolika nem csak a birtok filozófiája, hanem egy régóta elképzelt bor elnevezése is, ami végül egy 2019-es szuper prémium Villányi Franc-ként született meg. 10 éve erre a borra készültem. A legjobb évjárat legszebb hordós tételei. A földi munka...

kapcsolat

Örömmel veszem megkeresését

a +36 30 219 0291 számon, vagy a birtok@ipacsszabo.hu-n
Igyekszem mihamarabb válaszolni. Köszönöm!

Kövessen a Facebookon!