Itt az idő az IDŐTLENre!

;

Régóta foglalkoztat a bor történelme, s a legizgalmasabb kérdés, hogy milyen lehetett A BOR, amelyet anno ihattak? Sokáig kerestem a választ és most értem el addig, hogy bemutassam ennek az eredményét.
Az én válaszom: az IDŐTLEN.
Július 9-én végre közösen megkóstolhattuk az eredményt, nagy öröm volt ezt megosztani másokkal is, egy igazán tartalmas kóstoló volt, jó beszélgetésekkel, pincekóstolóval, szőlősétával, a bor mellé készült különleges kenyérrel.

A BOR

Nagy érték, hogy a birtokkal együtt megörököltem egy nagyon öreg, sehol máshol nem látott, szórt telepítésű vegyes ültetvényt, ami ennek az érdekes kísérletnek hiteles alapja lehetett.
Természetesen nem tudjuk pontosan, hogy milyen borok voltak a történelem kezdetén, csak közvetett utalásokat, tárgyi bizonyítékokat (szőlőmagok, fajták, régészeti leletek, leírások) ismerünk. Miközben elmélyedtem a forrásokban, lassan évek alatt, lépésről, lépésre fogalmazódott meg és állt össze bennem a kihívás az „időutazásra”. Elkészíteni a bort, amilyet az antik időkben ihattak.

A pincém legújabb bora a legrégebbi borkezeléssel készült. Egyszerűen, tisztán, vegyes fajták együtt szüretelve, lábbal taposva, amforában érlelve.

Az IDŐTLEN első évjárata gyönyörű színű, meglepően gyümölcsös, tartalmas bor lett. Nem fehér, nem rozé, nem vörös. BOR.
Végtelen történet, amelyet generációk tesznek időtlenné. Én az 580 palack Időtlennel teszem hozzá a magam tapasztalatát.

BOR ÉS KENYÉR

Adta magát, hogy mi legyen e bor kísérője. Az emberiség legősibb élelmiszere és itala a kenyér és a bor. Gabonából kenyér, szőlőből bor, ezek olyan elemi dolgok, amiket jó néha tudatosítani és értékén kezelni.
Ahogyan egy bor útja a szőlőtől a palackig, a jó kenyér készítése sem egyszerűbb. Tudatos választás volt, hol és hogyan szülessen meg az Időtlen kenyér, Váczi Gergelynél, a pécsi ORMA Gerilla Pékségben. Tiszta kenyér, ősi búzából, fenntartható forrásból. Ahogyan anno.

Az Ég és föld között szimbolikája a birtok filozófiája és ennek a tenyerén ül a bor és kenyér: A kenyér a föld, az anyag, a betevő falat; az ég pedig a bor, ami megemeli a lelkünket, szellemünket.

IDŐTLEN időutazás – június 15.

Palackba zárt történelem az Ipacs Szabó Birtokon   2024. június 15-én újra bortörténelmet írunk, az IDŐTLEN harmadik évjárata debütál, a pince kinyit: Kiengedjük a szellemet a palackból az öreg ültetvényen, utazunk az ókorba Gábor Olivér régész előadásával, s a...

2024-ben is a Borászok Borásza TOP 5-ben

A Borkonferencia-n ünnepélyes keretek között kihirdették a Borászok Borásza idei jelöltjeinek, azaz a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát. Ezzel vette kezdetét vette a Borászok Borásza 2024 kétkörös voksolási folyamata, amelynek eredményeként idén is...

25 év Villány, 50 év Élet *P O D C A S T*

 Ipacs Szabó István 50. életévét ünnepli 2024-ben, háta mögött 25 villányi szüret tapasztalatával. Tevékenyen részt vesz a Villányi borvidék életében a Tenkes Hegyközség elnökeként, és a Villányi Franc bizottság tagjaként is. Szőlész borászként nem kis idő a 25...

kapcsolat

Örömmel veszem megkeresését

a +36 30 219 0291 számon, vagy a birtok@ipacsszabo.hu-n
Igyekszem mihamarabb válaszolni. Köszönöm!

Kövessen a Facebookon!